Naast het verkopen van metaaldetectors willen wij graag door middel van deze pagina ook beknopte informatie verschaffen aan beginnende zoekers.Hieronder vind je een aantal “Most Frequently Asked Questions”, staat je vraag er niet bij schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Welke detector kan ik het beste aanschaffen?                         
Hier is helaas geen standaard antwoord voor mogelijk.Het antwoord op deze vraag is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren zoals hetgeen wat je wilt vinden  (Bijvoorbeeld: oude munten & voorwerpjes, achterblijfselen uit de tweede wereldoorlog, recent verloren euro’s en sieraden op het strand) of misschien ben je wel een “allround zoeker”Daarnaast zijn zaken als ergonomie, bedieningsgemak  en natuurlijk het budget van belang.Graag adviseren wij je in de keuze van een detector middels een persoonlijk gesprek verder.

Welke accessoires zijn er verkrijgbaar voor het zoeken met een metaaldetector?
Voor het zoeken met een metaaldetector heb je in principe niet meer nodig dan de metaaldetector zelf en natuurlijk een schep. Echter zijn er diverse toebehorende op de markt welke het zoeken stukken makkelijker kan maken en de kans op mooie vondsten wat vergroot.Enkele voorbeelden  hiervan zijn:- Het soort schep; gebruik een schep welke bij je lengte past en bij de plaatselijke omstandigheden.Voor in het water te zoeken zijn er speciale “waadscheppen” verkrijgbaar.Houdt rekening met het gewicht van de schep, de hele middag met een zware bats op een akker rondlopen is onnodig vermoeiend wanneer een lichte RVS schep ook voldoet.Wil je daar in tegen militaire dumpputten gaan uitgraven, dan is een grote schep weer handiger.- Een extra zoekschijf; denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleinere schijf geschikt voor het zoeken tussen de stenen of juist een grotere schijf voor meer detectiebereik.- Een pinpointer; dit is als het ware een kleine handdetector waarmee je een uitgegraven hoopje zand kan “scannen” op kleine voorwerpjes, welke met het blote oog slecht te zien zijn in de modder.- De hoofdtelefoon; door een goede hoofdtelefoon te dragen hoor je zachte signalen beter en word je minder afgeleid door omgevingsgeluiden.- Het “vondstentasje”; zoals het woord al zegt is dit een tasje om je gevonden voorwerpen in te bewaren. Tip: neem tijdens het zoeken altijd een klein potje met vochtige watten mee om je gevonden munten in te bewaren. Op deze manier beschadigen de munten niet en kun je ze niet verliezen tijdens het zoeken

Waar ga ik zoeken?           
Voor het bepalen van een zoekplek moet je jezelf eerst afvragen waarna je wilt gaan zoeken.Bijvoorbeeld als je oude munten en gebruiksvoorwerpjes wilt vinden ga dan op een locatie zoeken waar vroeger veel mensen bijeen kwamen of waar vroeger het stadsdrek uit de steden werd uitgeredenLet op terpen en andere afwijkingen in het landschap.Lees boeken over vroeger, praat met oude mensen, bekijk oude kaarten om te zien waar vroeger belangrijke route’s liepen en burchten stonden.Soms kunnen landeigenaren je ook een eind in de goede richting helpen, vaak hebben deze verhalen gehoord waar vroeger ooit eens iets op hun land is gevonden of waar iets heeft gestaan.Ook voor het zoeken naar militaire achterblijfseleen uit de tweede wereldoorlog zijn goede boeken onmisbaar. Vooral de wat plaatselijk gerichte boeken kunnen je een hoop bruikbare informatie opleveren. Onthoud: op de meest bekende plekken is ook het meest gezocht.

Zijn er regels gebonden aan het zoeken met een metaaldetector?
In het algemeen zijn de volgende regels van toepassing:- Vraag altijd toestemming tot zoeken aan de landeigenaar of beheerder van de grond.
- Laat munitie liggen; indien nodig de plaats markeren en de politie waarschuwen.
- Zoek nooit op archeologische terreinen, tenzij je toestemming hebt verkregen van de bevoegde instanties om mee te helpen bij een archeologische opgraving.
- Neem zoveel mogelijk het metalen afval, zoals lood en koper mee.
- Denk om het milieu.
 -Maak alle gaten weer netjes dicht en wel zo, dat er geen schade zichtbaar is (bijvoorbeeld aan een eventuele grasmat).
- Vondsten, waarvan men redelijkerwijs kan aannemen of vermoeden dat deze van wetenschappelijke cultuurhistorische waarde zijn, moeten binnen drie dagen gemeld worden bij de burgemeester van de plaats waartoe het gebied behoort.
-Bovengenoemde vondsten moeten eveneens worden aangemeld bij de desbetreffende   archeologische instanties, zoals de provinciaal archeologen en het KPK.
- Het 's nachts zoeken zonder toestemming van de landeigenaar is verboden.
- Iemand die 's nachts zoekt is verdacht bezig.-  In sommige gemeente’s is er in de APV opgenomen dat zoeken met een metaaldetector niet is toegestaan.(Bovenstaande info met dank aan “de detectoramateur”)

 

Overige tips: 
- Graaf altijd om het  signaal heen, dit voorkomt beschadiging van het voorwerp. 
- Wees voorzichtig met het schoonmaken van je vondsten. Veel reinigingstips vind je op internet. Iets wat honderden jaren in de grond heeft gezeten heb je niet in 10 minuten schoon.-  Neem geen onbekende voorwerpen mee naar huis waarvan het vermoeden bestaat dat dit (een onderdeel van) munitie is wanneer je hier geen verstand van hebt.- Hoe simpel het ook klinkt, denk aan reserve batterijen! Niets is frustrerende dan je zoektocht te moeten beëindigen omdat je batterijen leeg zijn.- Houdt het weer in de gaten. Regen voorspelt?  Zorg ervoor dat je voldoende bescherming bij hebt zowel voor jezelf als je detector!.- Gebruik zoveel mogelijk een beschermkap en beschermhoesjes.- Documenteer je vondsten.

Grondradars en Bodemscanners( ook wel 3D detectors genoemd)

Naast metaaldetectors zijn er ook grondradars en bodemscanners verkrijgbaar. Met een 3D detector kunt u tot vele meter diep de grond scannen op metalen en holle ruimtes. 3D detectors worden gebruikt voor het opsporen van begraven schatten en andere kostbaarheden diep in de aarde. Ook ondergrondse tunnels, kelders en tombes kunnen gedetecteerd worden.
De diepte waarin een 3D detector zoekt is afhankelijk van het merk en type detector.
Daarnaast is de grootte van het object van belang. Zo zal een groot object (zoals een pot met gouden munten) dieper worden gevonden dan wat enkele losse munten.

Grondscanners (zoals Jeohunter, OKM, Deephunter en Golden King) zijn beter in het detecteren van metalen.
Grondradars ( zoals Easyrad en de Gepard) zijn voor het in kaart brengen van ondergrondse verstoringen. Een grondradar is geen metaaldetector, een grondscanner wel.]

 

Kindermetaaldetectors

Het zoeken met de metaaldetector is een leuke en leerzame bezigheid. In onze aardbodem bevinden zich nog vele verborgen objecten. Helaas bevat onze aardbodem ook restanten van afgelopen oorlogen en conflicten.Deze restanten leveren vandaag de dag nog steeds gevaar op.
Munitie kan na lange tijd onder de grond te hebben gelegen nog steeds exploderen.
Door lang verblijf onder de grond en erosie zijn explosieven juist extra instabiel geworden. Graaf altijd voorzichtig en naast het signaal. Voorkom dat u met uw schep of graafgereedschap het gedetecteerde voorwerp raakt of ramt. 
Bij het vinden van munitie of gevaarlijk ogende voorwerpen stop onmiddellijk met graven en waarschuw politie. Volg hierna de instructies van de politie op.
 
LAAT KINDEREN NOOIT ZONDER TOEZICHT VAN EEN VOLWASSENEN MET EEN METAALDETECTOR ZOEKEN 

Melden verplicht

De vondst van een archeologisch voorwerp moet overigens altijd worden gemeld bij de gemeente. In grotere gemeenten kunt u hiervoor terecht bij de archeologische dienst. Vondstmelding is bij wet geregeld. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van een stad of dorp nauwkeurig worden vastgelegd. 
Kijk voor meer informatie over het melden van een archeologische vondst op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


Metaaldetector zoekplaatsen achterhalen:

Via het internet zijn een hoop potentiele zoekplaatsen te achterhalen. Deze informatie vind je in allerlei soorten en maten. Het kunnen verhalen zijn op websites door hobbyisten gemaakt, zoals websites van amateur geschiedkundige welke iets vertellen over de geschiedenis van hun streek. Dit soort sites leveren vaak een bron van bruikbare informatie op. Met een vaak simpele zoekopdracht op google vind je deze websites. Google bijvoorbeeld op "Geschiedenis Elst" 
Natuurlijk zul je op geen enkele website een exacte zoekstek tegenkomen. Niemand zal tenslotte zijn of haar zoekplaats via het internet prijs geven aan de rest van de wereld.
Naast prive websites zijn er ook een aantal site's met ingescande oude kaarten. Kijk bijvoorbeeld waar oude hoofdroutes liepen, gehuchten stonden, akkers lagen of waar een pondje was.

- Bekijk digitaal oude kaarten: http://watwaswaar.nl/
- Waar liepen vroeger de grenzen van het romeinse rijk: http://www.limes.nl  
- Op deze site vind je een aantal fraaie scans van oude stafkaarten: http://www.oudestafkaarten.nl/
- Hier diverse metaaldector tips: http://www.metaaldetectortips.nl/
- Online vergelijken van moderne en historische kaarten: http://www.kaart.cc/ 

 Metaaldetector vondsten determineren:

Als metaaldetector-zoeker kom je vaak de meest vreemde of apparte voorwerpen tegen. Dit kunnen hedendaagse items zijn, maar ook voorwerpen welke al vele honderden jaren in de grond verborgen hebben gelegen. Eenmaal thuis gekomen van het metaaldetector zoeken ga je je vondsten bestuderen. Je wilt immers weten wat je die dag presies gevonden hebt. Wellicht heb je een zeldzame munt of sierraad gevonden zonder dat je het zelf weet !
Dit proces wordt het determineren van vondsten genoemd.

Hieronder een aantal links die je daarbij helpen:

- Interessante link over bestek van voor 1600: http://www.larsdatter.com/cutlery.htm
- Op deze site (tip!) zeel veel informatie om gevonden munten te determineren: http://www.duiten.nl/
- Deze site gaat over Belgische munten: www.muntslag.be 
- De site over middeleeuwse munten plus een determinatie rubriek: http://www.bonatiele.nl/FILWEL/welkom.html
- Voor gevonden tinnen voorwerpjes: http://www.tin.tollernet.nl/init.htm
- Voor diverse archeologische voorwerpen: http://www.archeologie.zuid-holland.nl
- Determinatie van (baken)loodjes, armenpenningen en andere loden penningen: http://www.loodjes.nl
- Op akkers zoeken levert naast metaal ook oogvondsten op zoals antieke kleipijpen: http://www.kleipijp.nl
- Ook oude knopen behoren tot een veel voorkomende detectorvondst: http://www.antiquebuttons.nl/index_nl.php
- Duitstalige website / databank met antieke knopen (Tip!): http://www.scheibenknopf.de/datenbank.php
- Wat je regelmatig vindt als detectorzoeker zijn antieke kruisjes en heilighangers: http://www.johnkuipers.eu/
- Zilver is een vondst die iedere detectoramateur graag doet. Via deze site te determineren: www.925-1000.com
- Soms vind je ze nog: rijwielbelastingplaatjes. Verplicht op fietsen tussen 1924 en 1942: www.fietsbelasting.nl
- Tip: Deze site (i.s.m. Radboud Universiteit Nijmegen) gaat over (pelgrim) insignes http://www.kunera.nl/
- Een site gericht op trotseerloodsjes (dakloodsjes): http://digilander.libero.it/klunder/LoodHome.htm
- Engels talige website over bodemvondst fibula's http://www.darwincountry.org/explore/013335.html
- Pagina over middelseeuws paardenbeslag: http://www.theinterestingshop.com/pages/heraldicpendants.html
- Engels talige website om gespen te determineren: http://www.netmarshall.co.uk/bucklepage/
- Website gericht op romeinse gespen (Tip!): http://www.lateromanbuckles.org.uk/
- Bodemvondsten uit de Tweede Wereldoorlog: http://www.ergensinnederland1939-1945.nl/bodemvondsten
- Pagina voor het dateren van gevonden gespen: http://people.zeelandnet.nl/phengsdijk/g/g1.htm
- Deze website gaat over antieke vingerhoeden: http://www.scherminckel.nl/actueel/vingerhoeden1.htm
- Engels talige website voor determinatie romeinse munten (Tip!): http://www.wildwinds.com/
- Als je geluk hebt vind je een rekenpenning, lees hier wat dat zijn: http://www.freewebs.com/rechenpfennig/
- Vind je een loden blokgewicht kun je het hier determineren: http://www.lodenblokgewichten.nl/
- Recent lanseerde Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland deze website, archeologie: http://www.scez.nl/
- Op vondsten.nl kun je de hulp inroepen van andere zoekers voor determinatie: https://www.vondsten.nl

Museum tips voor de detectoramateur:

Meestal koop je een metaaldetector als je geïnteresseerd bent in geschiedenis. Je wilt zelf speuren naar tastbare achterblijfselen uit het verleden. Hieronder staat een overzicht van museums welke wellicht je interesse hebben.
Heb je zelf een vondst gedaan waarvan je meer wilt weten, dan kunnen onderstaande museums je wellicht van dienst zijn. Maak wel altijd een afspraak als je langs wilt komen voor een determinatie, zodat er zeker een deskundige aanwezig is. In sommige gevallen kun je ook je metaaldetector vondsten verkopen aan het museum, dit zal het geval zijn bij vondsten van grote cultuurhistorische waarde.
De meeste museums beschikken ook over een museumwinkel, daar vind je boeken welke handig zijn bij het determineren van je vondsten.

 - Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, http://www.rmo.nl/
- Rijksmuseum van Oudheden, vondsten determineren: http://www.rmo.nl/onderzoek/archeologisch-spreekuur
- Het Valkhof museum Nijmegen: http://www.museumhetvalkhof.nl/
- Romeins museum Xanden (D) http://www.apx.lvr.de/nederlands/
- Drenths museum (o.a. archeologie) http://www.drentsmuseum.nl/collectie/archeologie.html
- Museum Kasteel Wijchen: http://www.museumwijchen.nl/
- Romeins museum Tongeren (B): http://www.galloromeinsmuseum.be/
-Het Archeon (Tip!): http://www.archeon.nl/

Heb je een museum tip voor andere metaaldetector zoekers? Mail ons en we plaatsen het erbij.
 

 
 
 
 
 
Arena Metaaldetectors gebruikt cookies op de site om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.